Solar over met zwarte binnenkant

Aanpassingen solar oven

Na verschillende verhalen gelezen te hebben en verschillende forums te hebben doorzocht, ben ik tot de conclusie gekomen, dat de solaroven anders moest worden ingericht.

De punten die moesten worden aangepast zijn:

  1. geen reflecterende delen binnen in de solaroven zelf
  2. isolatiemateriaal (piepschuim) vervangen door iets wat tegen hitte kon

Geen reflecterende delen in de solar oven

Door de reflecterende panelen in de solar oven, reflecteert het licht naar buiten toe. Dit is niet de bedoeling. het licht en de warmte moeten in de oven blijven.

Door te kiezen voor een zwarte binnenkant, wordt het nu ongeveer 150 graden, terwijl de panelen nog niet eens goed zijn afgesteld.

Solar over met zwarte binnenkant
Solar over met zwarte binnenkant

isolatiemateriaal (piepschuim) vervangen door iets wat tegen hitte kon

Het isolatie materiaal (piepschuim) wat ik heb gebruikt is niet het juiste materiaal voor deze oven. Dit komt doordat piepschuim smelt bij ongeveer 80-90 graden, wat deze oven makkelijk overschrijdt. Dit houdt in dat je giftige dampen bij je eten kunt krijgen, wat niet de bedoeling kan zijn.

Ik heb nu een kleinere bak gemaakt die binnen in de oven valt. Tussen de buitenkant en de binnenkant zit nu een ruimte van ongeveer 2 cm. Deze ruimte wordt door middel van schroeven bepaald. Hierdoor voorkom ik dat ik aan de ene kant misschien 1 cm heb en aan de andere kant 3 cm.

De bodem zit vast geschroefd aan de bodem van de buitenkant zodat het geheel niet kan schuiven.

De isolatie die er nu tussen zit zijn proppen van oude kranten. Oud papier heeft een ontbrandingstemperatuur die hoger is dan 400 graden zodat deze oven het papier niet in de brand steekt.

Conclusie

Door enkele aanpassingen werkt deze zonneoven goed. Ik zal eerdaags eens een echte test gaan uitvoeren met real food.

Eén reactie op “Aanpassingen solar oven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *