ei bakken in de solar oven

Gereed maken van de solar oven en schema

Het gereed maken van de solar oven na de aanpassingen wasniet echt moeilijk. Er moest alleen een glassnijder worden gekocht en de ruit moest goed schoon worden gemaakt.

Voorbereiding

Om het glas op de solar oven te monteren, moest er over het papier wat voor de isolatie is gebruikt een extra laag komen. Er is voor gekozen om dit van stukjes hardboard te maken. Deze stukjes had ik nog over van de reflectoren. Deze zijn erop gemaakt met de tacker zodat het goed vast zat. De ruit is vast gemaakt met kit.

Gereed maken van de solar oven

Ik had nog een oude bus kit liggen die ik heb gebruikt om het glas op te lijmen. Dit glas had ik eerder al op maat gesneden zodat het perfect paste. Er was een hoekje af, maar dat is door de kit luchtdicht gemaakt.

Nadat het glas erop was gemaakt, heb ik hem gelijk in de zon geplaatst met de deur open. Dit om de kwalijke dampen eruit te branden. Dit is goed gelukt. De damp kwam er uit.

Dit uitdampen moet ongeveer 3 keer gebeuren in de volle zon, dus drie dagen met het deurtje open in de volle zon uitwasemen.

De glasplaat moet wel goed schoon worden gehouden, zodat het zonlicht direct in de oven kan komen en niet wordt verspreid door druppels, smeer en dergelijke.

De handleiding

De handleiding is helaas in het engels, de maten zijn dus in inches. Dit is te doen als je een meetlat (rolmaat) hebt met inch aanduiding. Hierop kun je de solar oven goed bouwen.

Handleiding solaroven

 

4 reacties op “Gereed maken van de solar oven en schema

    1. Op dit moment is er geen walipini meer aanwezig. Dit omdat de ruimte in de tuin nodig was voor wat anders.
      Of ik heen goede productie heb gehad? Ja best wel. Het was een beetje overweldigend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *