Walipini

Een walipini

Een walipini is kortweg gezegd een verdiepte kas.

De afgelopen periode ben ik druk aan het graven geweest in mijn tuin en heb een pad gegraven van 60 cm diep.

het idee

Afgelopen jaar is mij het dak van de kas  3 keer bijna naar beneden gekomen, dus was het tijd om wat nieuws te doen. Ik ben aan het zoeken gegaan en kwam na verloop van tijd de verdiepte kas tegen.

Toen wist ik nog niets van het woord walipini. Het idee van een verdiepte kas leek mij ook wel wat. Ook omdat de kas naast het terras staat. Hierdoor keek je altijd vanaf het terras tegen de kas aan. Dat was voor mij ook een bronnetje van ergenis. Dus een verandering.

Ik ben een beetje uit gegaan van dit idee. De cold sink is in mijn geval het pad geworden. Dit is dus een stuk lager dan het groeibed, hierdoor kan ik er makkelijker bij. Ik heb niet aan de achterkant een aarden wal, maar een schutting. Hierdoor gaat ook warmte verloren, maar ik ben nog bezig om isolatiefolie te pakken te krijgen (het bubbeltjes folie) om dit dan te gaan gebruiken als isolatie voor de achterkant.

 

De uitvoering

De bouw van de kas (walipini) moest helemaal van de grond komen. De oude kas heb ik plat gegooid, waarna ik de grond deels heb omgespit. Terwijl ik aan het spitten was, heb ik het pad gegraven. Het zand wat ik hieruit haalde heb ik opzij gegooid. Dit is een verhoogt groeibed geworden.

Aan de linkerkant is het verhoogde groeibed, midden het pad en aan de rechterkant is de normale grondhoogte (maaiveld). Hier komen tomaten en komkommers in te staan.

Helemaal links is een polycarbonaatplaat dubbelwandig  geplaatst. Het is niet een doorzichtige, maar wel een licht doorlatende. Doordat dit een dubbele plaat is, is het ook een sterke plaat en kan er rustig wat zand tegenaan liggen.

De voorkant van het zand heb ik gestut met palletplanken en golfplaat

Aan de achterkant van de foto zie je een deel van het terras. Dit moet nog dicht worden gemaakt, maar voordat de kas plat ging kon ik hier niet bij.

Zoals te zien is, heb ik de ingang verstevigd met planken die ik in de grond heb geslagen

Ik heb een trapje er in gemaakt zodat het makkelijker is om naar beneden te gaan. Dit hele deel is verstevigd met planken die in de grond zijn geslagen. De steentjes zakten namelijk weg 🙂

Problemen

vandaag was het raak in Nederland.. Storm. Lastig, maar te overleven. Tot ik in de kas kwam… En ja hoor, het hele uitgegraven deel stond blank. Dus balen… En nu?

Gelukkig had ik ooit eens een dompelpompje gekocht dus ben ik aan de slag gegaan met dat ding en die haalde er toch weer heel wat water uit. Maar dat gebeurde ’s morgens.

’s Middags kon het hele riedeltje weer van voor af aan beginnen omdat alles alweer blank stond. Toen vond ik het wel genoeg. Ik heb het door laten gaan en ben bezig gegaan om een automatisch waterdetectie systeem te ontwikkelen . Na vaak proefdraaien werkte het en dat was dan al weer vlak voor het avond eten. Onder het eten er een beetje over nagedacht en tot de conclusie gekomen dat ik dat helemaal niet had hoeven te ontwikkelen omdat er toch een deur voor kwam.

Vanmorgen (de volgende dag dus) was het beter weer. Het zonnetje begon wat te schijnen, dus maar eens gekeken in de kas en ja hoor, nog steeds alles blank. Dompelpompje aangeslingert en na verloop van tijd was de kas weer loop droog. Een paar dagen voor de regenbui had ik al een loopgebied gemaakt van pallethout. Dat komt nu wel goed van pas. Onder het loopgebied ligt nog steeds water.

Isolatie

vanmiddag bezig gegaan met het verder inrichten en isoleren van de kas. Nadat mijn vrouw naar de Action was geweest, had ze het wat dikkere afdekfolie gekocht.Dit heb ik aan het dak geniet

Na verloop van tijd had ik al het afdekfolie er in hangen en alles netjes afgesneden

Dit ziet er wat strakker uit en ik heb nu een dubbele laag plastic aan het dak hangen zodat er tussen stilstaande lucht ontstaat. Deze stilstaande lucht zorgt weer voor isolatie.

De ingang

Over de ingang heb ik het al even gehad, maar de uitvoering is als volgt:

Als eerste een schetsje

Er komt dus een schuine deur in te zitten. Hierdoor wordt ook het trapje aan de ingang bedekt.

Hier staat de deur open tegen de lantaarnpaal aan

 

De ingang vanaf de binnenkant gefotografeerd. Links zit het terras met daarvoor een ruit. Aan de rechterkant zit de deur.

Hier is nog goed te zien dat er water in is geregend 🙁

Tot zover het eerste deel van de kas/walipini.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *