Solar oven

Vandaag begonnen met de solar oven. Na een boel gezaag heb ik gekozen voor 12 mm multiplex.

De box is nu compleet met isolatie en deur. Waarom een deur? Dit omdat de glasplaat die ik nog moet maken er vast in komt te liggen. Dit wordt als het glas goed te snijden is, een soort van thermopane glasplaat. Twee glasplaten op elkaar dus.

De isolatie die ik voor de bak heb gebruikt is het zogenaamde piepschuim. Je weet wel dat witte isolatie spul. Alle naden heb ik afgekit met siliconenkit om te voorkomen dat er warme lucht ontsnapt.
De solar oven in aanbouw

Hierboven is te zien, dat de solar oven is gemaakt van multiplex. Hiervoor is gekozen omdat dit beter houdt bij verschillende weersomstandigheden.
Al geïsoleerde solar oven

Hierboven is de solar oven al geïsoleerd met piepschuim. Aan de voorkant – de lage kant – is een handvat gemaakt om de bak makkelijk te kunnen transporteren. Alle naden zijn afgekit met siliconenkit. Hopelijk houdt dit goed en gaat het niet stinken. Aan de zijkant van de solar oven is een deur gemaakt zodat de pan met het voedsel naar binnen kan worden geschoven
Hierboven is de deur te zien als deze gesloten is. Er zit nog niets in de verf. De rozige bovenkant die te zien is, komt door het fotograferen. Aan de deur zit een handvat om hem open en dicht te doen, met een schuifje om hem op slot te kunnen doen.


Hierboven is de solar oven te zien in een andere stand. Dit is de zogenaamde winter stand. Aan de boven en onderkant zitten stukken metaal. Deze zijn voor de reflectoren. De reflectoren zorgen er voor dat de zon niet alleen van de bovenkant in de solar oven straalt, maar ook vanaf de zijkanten
Zomer en winter stand van de solar oven

Zoals hierboven al beschreven, is de solar oven ‘s zomers en ‘s winters te gebruiken. Dit afhankelijk van de stand.

In de zomer staat de zon hoog, en moet de solar oven in de stand A worden geplaatst en ‘s winters in stand B.

 

dreezy100's  album on Photobucket