Afgelopen jaren ben ik bezig geweest met het maken van een zwembad in mijn tuin.

Nu vond ik het wel een moment om eens te beginnen met een bericht over dit zwembad.

Ik had verschillende wensen:

  1. het zwembad moest worden verwarmt
  2. de verwarming moest worden gecontroleerd door een computer of iets dergelijks
  3. de verwarming moest door middel van de zon worden geregeld
  4. er moest verlichting in
  5. er moest een overkapping komen

Als eerste is dit ontstaan doordat hier een klein zwembadje stond voor de kinderen. Aangezien dit zwembadje kapot ging, moest er een nieuwe komen. Na wat zoeken op internet had ik er twee gevonden. Een zwembad met opblaasbare randen zonder extra’s en een intex zwembad wat uit een metalen frame bestond.

Het eerste zwembadje (met opblaasbare randen) was een zwembad wat als er iets scherps op kwam lek zou raken. De kwaliteit was niet om naar huis te schrijven, maar de prijs was er ook naar

zwembad met opblaas rand

Het zwembad hierboven leek mij geen goede oplossing om er jaren van te kunnen genieten.

Het zwembad moest wel stevig zijn en na een poosje er over nadenken ben ik tot de conclusie gekomen dat de volgende een betere was
Intex zwembad met metalen frame en stevige liner

Het zwembad moest worden verwarmt

Een koud zwembad is niet echt een optie. Het zwembad moest verwarming hebben

Er gaat ongeveer 2400L in dit zwembad en na even geinformeerd te hebben naar een warmtepomp die in verschillende maten verkrijgbaar is, kwam hier uit dat de kosten te hoog zouden worden. De energiekosten zouden ongeveer € 260,= per jaar omhoog gaan en aangezien dit niet de bedoeling was en er gebruik zou worden gemaakt van de zon, ging dit niet door en moest er naar een ander alternatief worden gezocht.

De verwarming moest worden gecontroleerd door een computer of iets dergelijks

Doordat er een verwarming bij moest om de 2400L te verwarmen moest er een sturing komen die aan verschillende voorwaarden voldeed:

  1. Als de temperatuur van het zwembad groter werd dan 35 graden, moest het verwarmen stoppen
  2. Als de temperatuur van de verwarming hoger zou zijn dan die van het zwembad, moest er worden verwarmd
  3. Het filter (dat ook bij het zwembad hoort) moest in elk geval per dag 3 uur draaien.
  4. Als de temperatuur van het zwembad boven de 35 graden zou komen, moest er ‘s nachts worden gekoeld.

Verschillende punten om dus goed rekening mee te houden

Andere punten waren

  1. de computer moest overneembaar zijn, zodat er via internet dingen konden worden aangezet en uitgezet
  2. de computer moest via een android telefoon overneembaar zijn
  3. Er moest een webserver op draaien om via internet en een computer gegevens van het zwembad uit te lezen.

Veel plannen dus en toen alles nog uitvoeren

 

De verwarming moest door middel van de zon worden geregeld

Doordat er gekozen is om geen gebruik te maken van een warmtepomp (zie hierboven beschreven) is er gekozen voor zonneverwarming. Er zijn verschillende soorten verwarming in de handel.
solar bol voor de zwembad verwarming

De solar bollen, die worden aangesloten op een pomp, zodat er water doorheen stroomt.

El Niño zwembad verwarming door middel van de zon

El Niño matten die worden gebruikt voor het verwarmen van het zwembad

De laatste (de matten dus) zijn de eerste die ik heb gekocht. Deze waren tweedehands over te nemen met pomp er bij. Dus ik was in het begin gered, tenminste dat dacht ik. Ik kreeg een temperatuurverschil in 8 uur van ongeveer 2-3 graden. Niet echt geweldig dus.

Door eens goed te kijken naar de bollen, heb ik besloten om ongeveer 100m thyleenslang te kopen van 16mm. Deze heb ik in drie stukken gesneden en hier spiralen van gemaakt.
thyleenslang als spiraal gewikkeld
De thileenslang als spiraal op gewikkeld.

Hierdoor was het mogelijk om 33m op een plek van ongeveer 1,5 x 1,5m te plaatsen. Aan de ene kant ging het water er in en aan de andere kant van de slang kwam het water er weer uit. Als de zon goed scheen zat er een verschil van ongeveer 4 graden in.

Doordat ik toch 3 spiralen kon maken, heb ik besloten deze aan elkaar te koppelen en wel parallel. Niet in serie omdat de pomp dan veel te hard moest werken.

Ik had al gezien dat de originele pomp het water niet naar het dak kon stuwen, zodat er een stuwpomp bij moest komen. Weer extra kosten 🙁
De drie spiralen van thyleenslang

Zoals te zien is, ligt aan de linkerkant een dikke slang (32mm) waarop alle spiralen zijn aangesloten. Er ligt nog een andere slang voor de afvoer van het warme water.

Door de El Niño en deze spiralen aan elkaar te koppelen en dit gezamelijke water retour te sturen naar het zwembad, kon er een verhoging van het water van 1 graad per uur worden bereikt. Een goede winst.

Door deze bakken (zonne elementen) dicht te maken van de onderkant en aan de bovenkant glas erop te plaatsen werd het gebruik van dit systeem efficiënt.

Het filter (dat ook bij het zwembad hoort) moest in elk geval per dag 3 uur draaien.

Er was door de leverancier een intex filterpomp bij geleverd. Deze werkte met cartridges die elke keer moesten worden vervangen.
Een filter voor de filterpomp De filterpomp voor het filter

Dit filter heeft ongeveer 3 jaar gedraaid, maar na 2 jaar had ik al een kapot onderdeel. Het derde jaar moest het zelfde onderdeel weer worden vervangen. Nu het vierde jaar, heb ik besloten om dit filter er tussen weg te gooien. Ook heb ik de stuwpomp die er nog tussen zat er tussen weg gehaald omdat het zandfilter wat nu staat te filteren genoeg kracht heeft om 6,5 meter hoog te komen zodat het dak zat kon worden voorzien van water.

Er moest verlichting in

Een zwembad is mooi, maar ook ‘s avonds wil ik wel eens afkoelen. Lekker in het zwembad liggen om een uur of 12 ‘s avonds. Maar in het donker is dat niet echt een optie. Er is gekozen voor een verlichtingsstrip van 12V die boven het zwembad hangt en aan en uit kan worden geschakeld, zodat er ook ‘s nachts verlichting aanwezig is.

Er moest een overkapping komen

Een overkapping. Waarom? Als ik uit het zwembad kwam en het water had een lekkere temperatuur 30-32 graden, dan was het vrij koud door de wind die over je lichaam blies. Dit was iets wat moest worden opgelost.

Er is gekozen om een frame om het zwembad heen te maken en hierin een frame van pvc pijp over het zwembad heen te buigen.
de ombouw van het zwembad

Toen ik dan toch bezig was heb ik ook maar gelijk gekozen om een kleedhokje naast het zwembad te maken om de warmte in het zwembad te houden. Het systeem werkt naar behoren en ook als het regent en het water is lekker op temperatuur, is het goed zwemmen in het zwembad.